čtvrtek 28. června 2018

Blokové šifry

Bloková šifra je v kryptografii typ symetrické šifry, kde se pracuje s bloky pevně. Proto je nutné použít nějaký druh provozního režimu blokové šifry , který vnese . Provozní režim nebo operační mód blokové šifry v kryptologii znamená způsob, kterým je bloková šifra používána především pro umožnění bezpečného . V současné době používané blokové symetrické šifry jsou – pokud je nám známo. Proudové šifry, blokové šifry , operacní módy.


T vybrané blokové šifry (DES, 2DES, 3DES,. AES). Hlavním a nejpoužívanějším druhem symetrických šifer jsou šifry blokové. Blokové šifry jsou takové, jež zpracovávají otevřený text předem určené velikosti do . Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Simulace a analýza provozu blokové šifry se statistickou samosynchronizací.


Simulation and analysis of the block cipher mode with statistical self- . Doteraz sme šifry delili na symetrické a asymetrické. Okrem tohto delenia poznáme aj delenie na prúdové a blokové šifry. Pri tomto delení sa nepozerá na to, . Kryptografický kontrolní součet fragmentu (MAC secret). Stav symetrické šifry (cipher state). CBC módu je na počátku naplněn . Zobrazuje se stránek z celkového počtu.


Tématem článku je blokovaný OCFB (tzv. BOCFB) provoz. Tento provoz je modifikace samosynchronizujícího provozu blokové šifry OCFB, která spočívá v . Může se zobrazit upozornění, že šifrování pomocí blokové šifry není kompatibilní s uzamčením na úrovni řádku a bude ignorované. SBŠ je odolná proti útokům, specifickým pro blokové šifry v hašovacích funkcích.


Navrhujeme nový koncept hašovacích funkcí (SNMAC, Special NMAC), který . Informace jsou při rádiovém přenosu zabezpečeny technologií COMSEC s použitím blokové šifry AES s délkou klíče 2bitů. Abstrakt: Martin Hellman popsal první time-memory tradeoff útok na blokové šifry. Jedná se o útok s volbou otevřeného textu, ve kterém útočník předpočítá velké . Symetrické šifrování, proudové a blokové šifry , módy operací. Standardy, porovnání nejznámějších symetrických algoritmů, jejich omezení. Příkladem symetrické kryptografie jsou blokové šifry (DES, AES,.


IDEA) a proudové šifry (RC4). V případě asymetrického šifrování se používají dva klíče,. Principy asymetrické kryptografie . Schválené blokové a proudové šifry.


Schémata typu „Encrypt-then-MAC“ . Blokové – klíč blokové šifry určuje kódovou knihu, podle které se bude šifrovat. Nauka o metodách utajování obsahu zpráv. Využití v historii: Steganografie- ukrývaní zpráv.


Substituční šifry - záměna symbolů. Klasifikace šifrovacích algoritmů dle ENISA: Příklad pro blokové šifry. Pro blokové šifry (např. AES128) je v dlouhodobém výhledu . NIST - výběr nového módu pro blokové šifry.


Dalším typem šifer obsaženým v pycrypto jsou „proudové“ (stream) šifry. Tyto šifry pracují znak po znaku. Používají stejné rozhraní jako blokové. Naivní implementace blokové šifry by spočívala v tom, že by se šifra aplikovala na jednotlivé bloky tak, jak jdou za sebou.


Prúdové šifry spracovávajú otvorený text po jednotlivých bitoch.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky